In het nieuws

 

Het Kompas trekt de schooltuin in

Arjan Vos bij de schooltuin van Kindcentrum Het Kompas in Meppel.<div class="picturecredit">Foto Mediahuis Noord</div>

ARJAN VOS BIJ DE SCHOOLTUIN VAN KINDCENTRUM HET KOMPAS IN MEPPEL.

FOTO MEDIAHUIS NOORD

Michiel Kolle

Duizenden schoolkinderen in het hele land leren zaaien en oogsten in de Week van de Schooltuin die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei. Ook de leerlingen van kindcentrum Het Kompas in Meppel hebben een schooltuin en gaan er nu al mee aan de slag.

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat zelf zaaien, verzorgen en oogsten basisvaardigheden zouden moeten zijn. Daarom organiseren zij de Week van de Schooltuin en zal voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinieren.

Op Het Kompas is Arjan Vos de leerkracht die het meeste in de tuin is te vinden, alhoewel alle groepen les krijgen in de tuin. „Het grove werk wordt gedaan door medewerkers van Cosis”, vertelt Vos. „Ze hebben in het verleden de grond verbeterd en gaan dit jaar nieuwe zaaibakken maken. Daar kunnen de kinderen dan weer in zaaien en planten.”

In de tuin wordt jaarlijks een groot assortiment groenten en planten opgekweekt, maar de hoeveelheden zijn niet enorm. De tuin heeft immers een beperkte omvang. Radijs en rode biet doen het altijd goed. Worteltjes vergen een heel losse grond en zijn al lastiger te telen. Maar het lukt de leerlingen zelfs om kolen te kweken, een prestatie op zich want deze staan bij moestuinders bekend als een ‘moeilijke groente’.

Boerenkool

Ook aardappelen worden gepoot. „We hadden ook boerenkool”, vertelt Vos. „Dus ben ik naar de winkel gegaan voor wat spekjes. We konden een complete maaltijd koken. Helaas was daarna de tijd alweer om. De volgende dag hebben we de boerenkoolstamppot opgebakken. Dan is hij nog lekkerder”, glundert Vos.

De tuin is een leerzame plek. Kinderen weten vaak niet hoe iets groeit. Dat radijs en aardappelen onder de grond groeien, bijvoorbeeld. „We leren ze iets over de plant. Want eet je nou de bloemen en het loof van de aardappel en waar zitten dan die knollen?”

Op 17, 18 en 19 april wordt de tuin gebruikt voor een ‘ontdekpad voeding’. Kinderen leren dan alles over zaadjes, en over het bodemleven. Maar ook de structuur van de grond komt aan bod.

Naast de tuin is er ook een tiny forest bij de school aanwezig. Ook deze wordt bij de buitenlessen betrokken. Welke struiken staan er, hoe bloeien ze? Juf Esther gaat elke vrijdagmorgen met groep 3 naar buiten. Dan is het ‘doe-vrijdag’. Met de lessen op het schoolplein behaalde ze vorig jaar zelfs de gedeelde tweede plek in de landelijke verkiezing Buitenlesleerkracht van het Jaar.

In februari besteedde het televisieprogramma BinnensteBuiten aandacht aan Het Kompas en de lessen van Juf Esther. BinnensteBuiten-expert Tim Hogenbosch bezocht de school en nam samen met Esther de kinderen mee naar buiten om in de frisse lucht les te geven.

Week van de Schooltuin

Leerlingen, leerkrachten, moestuincoaches en andere schooltuinondersteuners zullen tijdens de Week van de Schooltuin een recordaantal zaadjes gaan zaaien. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten in het hele land en ook lessen voor scholen die zelf niet over een tuin beschikken. Inmiddels hebben zich ruim 350 scholen aangemeld en doen 8610 leerlingen mee.

Op dit moment heeft nog slechts één op de vijf scholen in Nederland een schooltuin, zo blijkt uit onderzoek van DUO (2021). Het merendeel van de leerkrachten zou wel willen schooltuinieren, maar heeft hiervoor dus geen mogelijkheden. „Zonde, want in de schooltuin komen kinderen echt tot bloei. Ze zijn buiten, het moestuinieren werkt ontspannend en kinderen leren hoe ze zelf moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Ze raken hierdoor meer betrokken bij de natuur en leren over gezonde voeding”, legt projectleider Arjan Klopstra